Na rynku można znaleźć wiele modeli płyt indukcyjnych do zabudowy. Są hitem w każdej nowoczesnej kuchni. Przed kupnem, warto wziąć kilka rzeczy pod uwagę, aby urządzenie służyło nam przez wiele lat.
- Rodzaje płyt indukcyjnych dostępnych na rynku
- Zalety płyt indukcyjnych do zabudowy
- Jak wybrać odpowiednią płytę indukcyjną do zabudowy?
Rodzaje płyt indukcyjnych dostępnych na rynku
Na rynku możemy spotkać dwa typy płyt indukcyjnych do zabudowy: z ramką i bez niej. Model bezramkowe tworzą jednolitą powierzchnię z blatem. Pomaga to w utrzymaniu płyty w czystości, gdyż jedzenie nie wchodzi miedzy ramkę i blat. Płyty z ramką są otoczone stalową listwą, dzięki której krawędzie mają dodatkowe zabezpieczenie przed uszkodzeniami mechanicznymi. Niekiedy można spotkać się z modelami, gdzie dwie krawędzie mają ramkę i dwie nie.
Zalety płyt indukcyjnych do zabudowy
Płyta indukcyjna w zabudowie posiada zwojnice, przez które przepływa prąd. Tworzy on pole magnetyczne i ruch elektronów, które powodują powstanie ciepła. Naczynia, które położymy na płycie, wytwarzają opór, produkując więcej energii cieplnej. Dlatego zaletą jest, że płyta nie nagrzewa całej powierzchni garnka, tylko jego dno. Dzięki temu nie poparzymy się, dotykając naczynie. Kolejną pozytywną cechą jest krótszy czas gotowania, który wynosi 30 procent mniej niż w kuchence gazowej. Używanie płyt przyczynia się także do zmniejszenia użycia prądu. Ważną cechą jest ich funkcjonalność, ponieważ rozpoznają obecność i wielkość naczynia. Wiele z nich posiada funkcję timer, która programuje czas pracy każdego pola grzewczego. Najnowsze modele mają czujniki smażenia czy regulacje temperatury wewnątrz garnka. Do zalet należy także wygodna obsługa, która graficznie pomaga ustawić konkretne opcje. Najważniejsze jest bezpieczeństwo podczas gotowania, dlatego płyty pod zabudowę wyposażone są w czasowe wyłączniki służące do wyłączenia płyty automatycznie.
Jak wybrać odpowiednią płytę indukcyjną do zabudowy?
Wybierając płytę, warto wziąć pod uwagę kilka właściwości: rozmiar płyty, liczbę pół grzewczych, instalacje oraz funkcje dodatkowe. Rozmiar zależy głównie od powierzchni kuchni. Standardowy rozmiar to 60 cm. Jeśli chodzi o pola grzewcze, najczęściej do wyboru mamy cztery. Istnieją pola pojedyncze, a także poszerzane podwójne, które są najpraktyczniejsze. Ich kształty i rozmiary różnią się w poszczególnych modelach. Mogą być idealnie okrągłe, owalne, prostokątne, a nawet przyjmować kształty odpowiednie do konkretnych naczyń, np. brytfanny czy woka. Jeśli chodzi o instalacje, większość płyt podłącza się do licznika jednofazowego. Ale niektóre modele posiadają funkcje, które mogą potrzebować więcej mocy.
Warto tutaj wyróżnić produkty firmy Solgaz, które można znaleźć na poniższej stronie: https://solgaz.eu/produkt/plyta-indukcyjna-komfort/. Wyróżniają się one wysokiej jakości płytami polskiego producenta sprzętu AGD. Posiadają funkcje takie jak pauza, minutnik czy booster i dysponują wyznaczonymi polami i strefą Flex, ułatwiającą gotowanie. Ich prosty i elegancki design sprawdzi się idealnie w każdej kuchni. System detekcji automatycznie rozpoznaje, czy garnek jest postawiony i płyta się włącza. Każda posiada trzy pola, w tym strefę Flex, która dostosowana jest do dużych brytfann. Funkcja Booster, która działa w każdej strefie do 5 minut skraca czas gotowania do minimum. Płyta firmy Solgaz działa podłączona do tradycyjnego gniazdka lub pod instalację trójfazową. Pozwala także na zmianę mocy grzewczej. Jak widać, jest niezłą konkurencją na rynku i najlepszym zakupem na długie lata.