Czujesz, że ostatnio przestałeś być kreatywny w kuchni i masz już powyżej uszu tej monotonii? A może brak Ci pomysłu na to, w jaki sposób przyspieszyć przyrządzanie posiłków? W rozwinięciu kulinarnych skrzydeł pomogą Ci niepozorne na pierwszy rzut oka urządzenia. Maszynki do mięsa i krajalnice do chleba znowu powracają do łask, usprawniając i urozmaicając gotowanie. W tym tekście podpowiadamy, w jaki sposób możesz ich używać na co dzień!
Z tekstu dowiesz się:
- jak przygotowywać posiłki przy użyciu maszynki do mięsa,
- czy krajalnica przydaje się wyłącznie do krojenia chleba.
Zdajesz sobie sprawę z tego, że małe AGD może ogromnie ułatwić wiele kuchennych czynności, ale nie jesteś do końca pewien, które sprzęty są Ci naprawdę potrzebne? W tym tekście podpowiadamy, jak przy pomocy krajalnicy i maszynki do mięsa usprawnić przygotowywanie posiłków, a przy okazji wynieść swoje kulinarne umiejętności na wyższy poziom.
Czy maszynka do mielenia sprawdza się tylko do mięsa?
Maszynka do mięsa większości z nas kojarzy się dość jednoznacznie – z przekręcaniem mięsa na poczciwe, dobrze nam znane z rodzinnych domów mielone. Czy to jednak koniec możliwości tego urządzenia? Oczywiście, że nie! Maszynki do mielenia mięsa możesz użyć do przygotowywania wielu innych, również tych mniej tradycyjnych dań. Dzięki niej przyrządzisz np. farsz do pierogów. Wystarczy, że przekręcisz przez maszynkę ugotowane ziemniaki i twaróg i przyprawisz je w ulubiony sposób. To urządzenie przyda się w kuchni także zagorzałym wielbicielom klusek: dzięki maszynce do mielenia mięsa zrobienie ciasta na leniwe, kopytka czy kluski śląskie zajmie Ci teraz zaledwie chwilę. Maszynka równie dobrze sprawdzi się przy przygotowywaniu masy na warzywny pasztet, pasty jajecznej na śniadanie albo masy do makowca.
No dobrze, a czy maszynki do mięsa można użyć jeszcze do czegoś poza mieleniem? Pewnie! Dzięki wymiennym końcówkom to urządzenie pozwoli Ci błyskawicznie poszatkować warzywa na surówkę, a także przygotować sok z miękkich owoców albo pomidorów.
Krajalnica: poznaj najszybszy sposób na równe krojenie!
W trosce o zdrowie przekonujemy się do samodzielnego przygotowywania posiłków, często nawet bez uciekania się do półproduktów. Także własnoręczne pieczenie chleba staje się coraz bardziej powszechne. Taki pachnący, chrupiący wypiek łatwiej będzie równo pokroić dzięki krajalnicy. Jeśli jednak nie masz ręki do pieczenia i wolisz kupować gotowy chleb w piekarni, krajalnica wcale nie staje się zbędnym urządzeniem. Chleb kupiony w większym kawałku dłużej pozostanie świeży, a dzięki krajalnicy pokroisz go na równe kromki o dokładnie takiej grubości, jaką lubisz.
Krajalnica do chleba sprawdzi się jednak nie tylko do odcinania kolejnych równych kromek na kanapki. Ostry jak brzytwa nóż ze stali nierdzewnej pokroi na regularne plastry również gotowe wędliny, upieczone przez Ciebie mięso, a także sery czy warzywa. Można go więc wykorzystać do przygotowania deski wędlin czy serów na rodzinne przyjęcie. Dobrze sprawdzi się także przy przyrządzaniu carpaccio z mięsa lub buraków na imprezę ze znajomymi.
Czy warto wyposażyć kuchnię w krajalnicę do chleba i maszynkę do mięsa? Naszym zdaniem warto! Dzięki tym sprytnym urządzeniom przygotujesz szybkie, a zarazem bardzo smaczne dania dla siebie i całej rodziny. Sprawdź ofertę marki Zelmer i poznaj także inne sprzęty AGD, które ułatwią Ci przygotowywanie codziennych posiłków.