Jak zrobić kompostownik? Poznaj najprostszy sposób…

Dobrze przefermentowany kompost jest jednym z najcenniejszych nawozów naturalnych dla roślin. Budowa kompostownika to idealny sposób na zagospodarowanie wielu resztek roślinnych. Dzięki temu można się pozbyć na działce zbędnych liści i gałęzi, a w zamian zyskać wartościowy nawóz. Zatem jak zrobić kompostownik?

Kompost – cenny nawóz dla roślin

Kompost to w pełni naturalny nawóz, który zawiera wszystkie niezbędne dla roślin łatwo przyswajalne składniki odżywcze oraz cenne dla ich wzrastania pierwiastki śladowe. Ziemia regularnie zasilana kompostem zawiera bardzo dużo próchnicy, dzięki czemu jest pulchna oraz wilgotna. Natomiast zawarte w niej substancje pokarmowe są bardzo wolno uwalniane i długo dostępne dla roślin.

Kompost pobudza rozwój pożytecznych organizmów glebowych, które to wpływają na równowagę biologiczną ekosystemu oraz rozkładają toksyny pochodzące z chemicznych środków ochrony roślin. Ponadto organizmy te eliminują niebezpieczne bakterie oraz grzyby, które to często wywołują infekcje wielu roślin ogrodowych. Rośliny uprawiane w ziemi zasilanej kompostem są bujniejsze, lepiej znoszą mróz oraz są bardzo odporne na choroby i szkodniki.

Z czego powstaje kompostownik?

Na kompostownik doskonale nadają się suche liście, zaschnięte pędy bylin, resztki warzyw oraz inne fragmenty roślin ogrodowych. Ponadto idealnie nadają się odpadki kuchenne takie jak: mięso, kości, popiół z kominka, fusy z kawy i herbaty, chusteczki higieniczne oraz niezadrukowany, pocięty papier. Do kompostu można też dołożyć muł wydobyty z oczka wodnego oraz zużytą ziemię z doniczek. Sporządzając kompost warto zmieszać z sobą materiał o różnej frakcji.

Warto pamiętać o tym, że na kompost nie nadają się chwasty z nasionami, niezdrowe rośliny, skórki z owoców cytrusowych oraz odchody zwierząt domowych.
Miejsce na kompostownik powinno być przysłonięte od słońca oraz wiatru, bowiem wówczas zgromadzony w nim materiał nie wysycha. W czasie suszy zgromadzoną pryzmę warto polewać wodą.

Jak zbudować kompostownik?

Wielkość kompostownika nie powinna przekraczać 120 cm wysokości oraz 150 cm szerokości. Wymiary takie zapewniają w pełni swobodny dostęp powietrza do wnętrza, co sprzyja rozwojowi pożytecznych mikroorganizmów oraz dżdżownic. Dzięki ich pracy tworzy się dobrej jakości kompost, który strukturą oraz zapachem przypomina użyźnioną ziemię.

Kompostownik powinien być zbudowany z drewna lub siatki. Dobrze jeśli jego ściany są ażurowe, bowiem wówczas zapewniony jest odpowiedni dostęp powietrza do wnętrza. Umożliwia to odpływ nadmiaru wody podczas obfitych deszczów, dzięki czemu mikroorganizmy rozkładające odpady mogą żyć tylko w środowisku zawierającym tlen. Jego niedobór powoduje bowiem, że cenne mikroorganizmy umierają, a ich miejsce zajmują beztlenowce w wyniku działalności których resztki organiczne gniją i powstaje cuchnąca, bezwartościowa masa.

Układając poszczególne warstwy resztek organicznych, warto przesypać je mieloną kredą lub dolomitem w ilości około 2 kg na 1 m2 pryzmy. Ponadto do kompostownika warto dodać nawóz azotowy np. saletrę amonową w ilości 1 kg/m3 przetwarzanego materiału.

Na dużej działce warto zainwestować w więcej niż jeden kompostownik. Na dużej powierzchni doskonale sprawdza się kompostownik w postaci drewnianej skrzyni czy kojca wykonanego z metalowej siatki. Budowa kompostownika to doskonałe rozwiązanie, dzięki któremu można pozyskać cenny nawóz dla wielu roślin ogrodowych.

Dodaj komentarz

Informacja prawna