Szafy chłodnicze do gastronomii

Świeżość produktów to podstawa! Dlatego też w żadnej restauracyjnej kuchni nie może zabraknąć profesjonalnej szafy chłodniczej. Jaka sprawdzi się najlepiej? Jakie parametry wziąć pod uwagę, by wybrać sprzęt, który się sprawdzi? 

Tak samo, jak w domowej kuchni nie może zabraknąć lodówki, tak i na gastronomicznym zapleczu należy zadbać o wysokiej jakości wyposażenie w postaci szaf chłodniczych. To absolutnie niezbędny element. Bez niego, zachowanie świeżości produktów i dań byłaby po prostu niemożliwe. Z tego też względu, podczas urządzania restauracyjnej kuchni, powinniśmy poświęcić nieco więcej uwagi na wybór dobrej jakości szafy chłodniczej. Powinna spełniać wszelkie nasze oczekiwania i zapewniać ponadprzeciętną funkcjonalność. W końcu to w niej właśnie znajdować się będą wszelkie produkty, z których stworzymy pyszne dania dla naszych gości. Dowiedzmy się więc, co warto wziąć pod uwagę, wybierając urządzenie chłodnicze.

Wybór szafy chłodniczej — o czym warto pamiętać?

W profesjonalnej kuchni restauracyjnej nie sprawdzi się zwykła lodówka. Potrzebujemy urządzenia chłodzącego, które zapewni nam sprawną pracę nawet w ciężkich warunkach i wysokiej temperaturze. Dodatkowo musi być ono wykonane z odpowiedniego materiału, tak aby czyszczenie nie sprawiało problemu. Szafa chłodnicza to zaawansowane urządzenie stworzone właśnie z myślą o gastronomii. Wyposażona jest często w dodatkowe funkcje oraz dysponuje znacznie lepszymi parametrami technicznymi.

Jeśli chcemy, by szafa chłodnicza zapewniła nam swą pełną funkcjonalność, musimy po prostu dobrze wybrać. Czym warto sugerować się przy jej kupnie? Oczywiście istotne są tu zarówno czynniki typowo fizyczne, jak pojemność, czy wymiary, jak i techniczne, takie jak zakres temperatur, poziom natężenia dźwięku lub klasa energetyczna. Warto też zwrócić uwagę na układ wewnętrzny szafy chłodniczej. Dodatkowe półki, czy szuflady zwiększą bowiem jej funkcjonalność i pozwolą nam na właściwą organizację produktów.

Szafa chłodnicza — jaką wybrać?

Szafy chłodnicze pod względem wizualnym podzielić możemy na dwie grupy. Pierwszą są chłodnie z drzwiami ze stali nierdzewnej, drugą natomiast urządzenia przeszklone. Które drzwi sprawdzą się lepiej i czy to w ogóle ma jakieś znaczenie. Oczywiście, że ma. Szafa chłodnicza ze szklanymi drzwiami umożliwia nam stały podgląd jej zawartości. To jednak niejedyna zaleta. Kolejną jest to, że dzięki szybie, nie otwieramy chłodni tak często. Dzięki drzwiom ze stali nierdzewnej natomiast, wnętrze szafy jest stale zaciemnione, co jest istotne w przypadku wielu produktów. Wybór zależny jest więc od indywidualnych czynników.

Oceń artykuł
[Suma: 2 Średnia: 5]

Podobne posty: